Q&A - Giftermål med icke muslimer

Q: Hej! Hittade nyss din blogg, den är jätte bra! Har en fråga som jag hoppas att du hade kunnat hjälpa mig att svara på. Varför får en man gifta sig med en ikke muslismk kvinna, men en muslimsk kvinna får inte gifta sig med en kristen man? Och är det okej för kvinnan att gifta sig med en man som har konverterat till islam från t.ex kristendomen. Hoppas du kan svara!
 
A: Nu kommer svaret lite senare men bättre sent svar än inget! 
Inom islam är det oerhört viktigt att gifta sig, att få barn och föra vidare islams sanna budskap. Detta budskap inkluderar moral, livsstil etc. Därav ska man gifta sig med muslimer för att på så sätt kunna samleva i rätt moral och avstå ifrån det förbjudna tillsammans. Sådana nära intima förhållanden är viktiga att göras med en person som delar samma värderingar som en. Kan ge ett exempel så att denna syn förstås mer, inom islam för frun/mannen inte vara intim med en som är påverkad eller en som dricker alkohol. 
 
Inom islam är det tillåtetet att gifta sig med bokens folk, detta inkluderar judar och kristna eftersom deras grundliga lära är densamma som islams, över tiden har det skett ändringar såsom att girskött äts, annan kött offras inte längre i Guds namn, alkoholdrickande började anses som inget förbjudet etc. För kvinnans del så är det psykologiskt mer påverkande för henne, hon kommer dras till att ändra sina ideologier och moral till mannens, barnen eftertar pappas religion - när en muslimsk man gifter sig tex med en judinna så är barnen ändå muslimer. 

Om mannen ska gifta sig med en icke muslimsk kvinna så kommer hon inte direkt få konsumera griskött, icke halal kött etc. Hon kommer att följa en muslimsk livsstil och barnen kommer födas till muslimer. 

Om en man konventerat till islam så är det inga som helst hinder inom islam för en muslimsk kvinna att gifta sig med honom. 
#1 - - M:

Måste även tillägga att det finns en annan visdom bakom att en muslimsk kvinna endast får gifta sig med en muslimsk man.

Islam har ärat kvinna och gett henne rättigheter som ingen annan religion gjort. Och för att behålla dessa rättigheter har Allah därför beordrat att en muslimsk kvinna endast gifter sig med en muslimsk man.
Några exempel är tex att det är förbjudet att skilja sig med henne under hennes menstration då det är lätt hänt att kvinnan under denna tid har hormonförändringar och kan bete sig på ett sätt som hon normalt inte gör vilket kan leda till att mannen blir upprörd och skiljer sig med henne. Men då detta inte är hennes naturliga tillstånd och för att vara rättvis så är denna skiljsmässa ogiltig.

En annan sak är också att mannen har skyldighet att försörja kvinnan och deras barn. Icke-muslimer har inte detta som skyldighet och därför kan hon få utstå svårigheter om hon gifter sig med en icke-muslimsk man som kräver att han och hon ska betala lika mycket till hushållet.
Det är även mannens skyldighet att försörja sin barn även om han har skiljt sig med deras mamma.

Det är också så att inom islam har kvinnan rätt att behålla sina egna pengar som hon jobbat för eller har ärvt etc. Hennes man har ingen som helst rätt att kräva ett enda öre ifrån henne. Om hon självmant ger och spenderar från sina pengar på sin familj belönas hon för det men om hon avstår är det ok för det är hennes rätt.

En annan viktig grej är tex mahr (brudgåvan) som finns inom islam och som är ett villkor för ett giltig äktenskap. Denna är hon inte garanterad om hon gifter sig med en icke-muslim.

Dessa är några exempel på de rättigheter en kvinna har i ett islamiskt äktenskap och som vanligtvis inte finns hos andra religioner. Så istället för att se det som en begränsning/ojämställdhet att den muslimska kvinnan endast får gifta sig men en muslimsk man måste man se det från den vinkeln att detta är i slutändan för hennes eget bästa och för hennes skydd och säkerhet. Alla befallningar Allah gjort är de mest rättvisa och i slutändan för vårt eget bästa. Och för att säkerställa att rättvisan sker har Allah därför förbjudit att en muslimsk kvinna gifter sig med en icke-muslim då denne inte kommer ge henne hennes fulla rättigheter.

Om en man däremot gifter sig med en icke-muslimsk kvinna är detta ok för han erövras inte sina rättigheter på samma sätt.

Ursäkta för det långa svaret men kände mig tvungen att klargöra detta då det inte är många som tänker på det här när det handlar om giftermål med en icke-muslimsk man


#2 - - Anonym:

Det är absolut inte rekommenderat idag för en muslimska man att gifta sig med en icke muslimsk kvinna då sen om de skiljer SIg har många barn blivit förstörda av sina icke muslimska mammor och våran profet sa att man ska gifta sig med den med bäst deen. Vilken deen har en icke muslimsk kvinna? Barnen följer alltid sina mammor och mammor är roten till familjen och barnuppfostran Darför ska man tänka innan man gifter sig med nån och man ska välja en praktiserande muslimsk kvinna

#3 - - Anonym:

Äktenskap med en muslimsk man är haram och inte giltigt enligt islam och det är det rätta svaret , det är dessutom inte förbjudet skilja Sig om en kvinna har mens för skilsmässa räknas däremot är det inte rekommenderat . Vill påminna att innan man ger islamiska råd ska man ha fakta oc kunskap allt du säger som är fel för du synder för

#4 - - B:

Hej!
Jag hittade din blogg idag och har läst den i ca 2 timmar nu. Du är så klok och din blogg har gett mig nya, positiva bilder av islam (som ju tyvärr är svårt att få om man stirrar sig blind på vad som står i media och dess smutskastning av islam och religion i allmänhet). Jag pluggar på folkhögskola och ska skriva en uppsats om islam nämligen och du har inspirerat mig och fått mig att reflektera djupare! Tack så mycket!

#5 - - anonym:

Hej jag mailade dig och vill ha ett svar ganska snabbt är du snäll :(

Svar: Hej, svarade nyss på ditt mejl.
UnKnown