Q&A: uppväxt, familj, religion

Fråga: Kan du göra ett inlägg där du skriver om din uppväxt, tankar och familjs tankar om shia, sunni muslimer?

Svar: Jag är född och uppvuxen i Sverige, min barndom är som vilken "normal" barndom som helst anser jag och som jag har väldigt goda minnen ifrån, familjutflykter, resor, lekstunder, syskonbråk och syskonskoj, födelsedagar, gångertabellen som man fick kämpa med bara för att få gå på bio haha, snökrig och sommarbus med vattenpistolar, fiskning, dagar där man klädde upp sig konstigt med systern och dansade till tjejbands låtar högt i rummet.

Att längta till godis varje lördag efter dagis/skolan och på eftermiddagen "äntligen" få gå fylla i en egen påse. 
 
Minnen från min barndom är många och goda som alltid får mig att le. 
 
Mina föräldrar uppfostrade mig alltid att ha goda egenskaper främst, god moral, respekt och förtåelse. Mycket om religion pratades det inte om, men jag hade längtat till den dagen jag fick fylla nio år för att börja med hijaben. Jag tyckte (och tycker) att hijaben var så vacker, något som jag såå stolt ville bära. Mina föräldrar tyckte jag borde vänta minst till nio år och sedan bestämma om jag vill så får jag ha det. 
 
Skillnaden mellan shia och sunni hade vi aldrig haft förrän jag började fråga, det började i högstadiet. Många diskussioner uppkom och då kom detta om skillnaden mellan shia och sunni. Min första fråga var nog:

Varför är vi shia när sunni är 90%? Bör inte det vara det rätta?
 
Svaren till mina frågor var aldrig, så är det och så ska det följas, de besvarades alltid med förtåelse för bådas sidor, varför den ena sidan följer det ena och varför det andra följer sitt. 

Med tiden väcktes många egna frågor inom mig, jag själv började söka mer svar på egen hand, försökte lära mig hur man vet att en källa är pålitlig och hur man ska anse något autentiskt eller inte. Så mitt val att följa den "inriktning" jag har baseras utifrån den (lilla) kunskap jag har. Finns ständigt mer att lära sig om och ju mer jag läser ju mer inser jag hur mycket jag har att fortsätta lära mig och berika mig inom. 
 

#ChapelHillShooting

Dessa var de unga studenter som brutalt sköts i huvudet av den anti-islamiska mannen.

Men vart är nyheterna om detta? Sover all media helt plötsligt? Vart är framsidorna som publicerar om detta? Vart är terrorismen som beskriver mannens dåd eller är han psykisk ostabil och behov av vård? #hyckleri 

Detta är  Deah Shaddy Barakat (23), Yusor Mohammed (21) och Razan Mohammad Abu-Salha (19). 

Må ni vila ifred. ❤️ 

#ChapelHillShooting4 kommentarer
publicerat i Allmänt
Taggar: Chapel Hill, ChapelHillShooting, USA, alllifematters, anti-islamisk, anti-islamist, hyckleri, media, muslim, muslims, reality, terror, terrorism

A boyfriend or a man for life?

Detta gällande pojkvän/man/killar osv. Många som tidigare inte haft hijab men sedan tagit på sig den märker direkt skillnaden av hur det är att gå runt i stan. Många killar med invandrar bakgrund raggar på dessa tjejer, vissa är kanske seriösa - inleder ett förhållande i hopp om att en dag be om hennes hand. Men det är inget jag skulle någonsin säga vara pålitligt. Det är en lek.


Det finns två olika sätt en kille kan komma fram till dig. Antigen via fönstret eller via dörren.


Den fega tar fönstret medan den mogna och den gudfruktiga killen tar dörren. Det går inte att rättfärdiga ett förhållande. All förhållanden annat än det islamiskt rätta är fel. Visst kan man få känslor för någon, kanske träffar man på någon i skolan, man socialiserar och märker att man gillar varandra, då gäller det att ta rätt steg och tala med sina föräldrar. Kanske har inte alla förståeliga föräldrar, men man måste hitta rätt sätt att förmedla det på. Har man äldre syskon kan man tala med de först, har man förståeliga föräldrar kan man tala med de. Men tänk alltid att vad du än gör Allah är din vittne, gör du inget fel och är uppriktig och ärlig kommer Allah hjälpa dig att göra det rätt.


Vi tjejer är dyrbara, vi får aldrig glömma det. Fall inte för deras ord, de slänger dessa ord som, mashallah så fin du är eller jag trodde aldrig jag skulle hitta någon som dig, till vilken tjej som helst. Ta en man som är en riktig man, inte en pojke som haffar på gatan. Ta en man som respekterar dig och kommer via dörren. Ta en man som är rättvis mot dig, respekterar dig och dina föräldrar. Ta en man som förstår hur man behandlar en kvinna rätt enligt islam. Stressa inte dig, Allah har en precis rätt person för dig. Glöm inte att den goda är till den goda och den dåliga är till den dåliga.


Fokusera på att utbilda dig och stabilisera ett självständigt liv. Fokusera att stärka din tro och lära dig om islam så du kan själv vara en bra människa, en god troende och en bra fru/man.

 

 
Visa fler inlägg