Varför muslimer inte firar jul

Att inte ta del eller fira i högtider som inte står skrivna och/eller som är baserade utan grundläggande bevis är en del av islams tro. Att fira andras högtider leder oundvikligt till vilseledning och ändring inom religionen och ens tro.

 

Det finns inget säkert fastställt datum av Jesus födelse. Kristna kronografer från 200-talet ansåg att världens skapelse ägde rum på vårdagsjämningen, då fastställd som den 25 mars, därför måste avlelsen av den nya skapelsen och Kristus död ha ägt rum samma dag, och hans födelse alltså nio månader senare på vintersolståndet, den 25 december. Enligt en romersk almanacka firades den kristna högtiden jul i Rom år 336 e.Kr. Orsaken till varför jul började firas den 25 december är fortfarande oklar, men den mest trovärdiga orsaken är att tidiga kristna ville att datumet skulle sammanfalla med den hedniska romerska festivalen ”Den obesegrade solens födelsedag” (”Dies Natalis Solis Invicti”); denna högtid firade vintersolståndet, vilket är då dagarna börjar bli längre och solen börjar klättra allt högre upp på himlen.

 

Den 25 december har även väldigt mycket av egen historia innan man bestämde för att det datumet var Jesus födelse. Den sammanföll på den hedniska åkerbrukshögtiden och iakttagelser av solen under midvintern. I den romerska världen så var Saturnalia (en midvinterhelg i det antika Rom som pågick från den 17-23 december, dagar som man friade för att ära ”åkerbrukets gud” Saturnus – ö.a.) en tid som man gladdes åt och utbytte presenter inom. Den 25 december sågs också som den persiska mystikguden Mithras födelsedag, rättviseguden. Julens tradition har tagits från andra traditioner, på det romerska nyåret pyntades husen med gröna växter och ljus, och man gav presenter till barnen och de fattiga. Till dessa adderas även den tyska och de keltiska julriterna när germanska stammar trängde in i Gallien, Britannien och Centraleuropa. Mat och god gemenskap, julstocken och julkakorna, gröna växter och granar, presenter och hälsningar. Eldar och ljus, symboler av värme och bestående liv, har alltid associerats med vinterfestivalen – både den hedniska och den kristna. Sedan den europeiska medeltiden så har granar, som symboler av överlevnad, varit förknippade med julen.

 

Det krävs inte mycket av en för att inse att det inte finns någon riktig grund för julfirandet och inte heller firade Jesus eller hans följeslagare jul, och de bad inte heller någon att fira jul. Inte heller finns det någonting som bevisar att de kallade sig själva för kristna eller att de firade jul förrän flera hundra år efter Jesus. Så var Jesus följeslagare mer rättfärdigt vägledda i att inte fira jul, eller är det dagens människor som är det?

 

Muslimer respekterar Jesus, genom att inte fira något påhittat som även sammanfaller med hedniska högtider. 

 

 

3 kommentarer
publicerat i Religion
Taggar: Muslim, Muslim blogg, Muslim tjej, become a better muslim, blogg Muslim, jul i sverige, muslim, muslim blog, muslim blogg, muslim instagramkonton, muslim life, muslim not terorist, muslim och julfirande, muslim svensk blogg, muslim', muslimah, muslimblogg, muslimer i sverige, muslimer jul, muslimer och jul, muslimsk svensk blogg, muslimska bloggar, muslimska instagramkonto, muslimskblogg, muslimtjej, muslimtjejs, muslimtjejsblogg, proud to be a muslim, svensk muslim, sverige muslim, varför firar inte muslimer jul, varför fördömer muslimer julen, varför muslimer inte firar jul

SACO mässan - 2013

Idag har jag spenderat min dag i saco mässan, en väldigt lång och utmattande dag men väldigt informativ. Jag hade förberett hur jag skulle spendera mig dag där via deras hemsida där man kunde göra sitt egna personliga schema så det skulle vara enklare sen att hitta till de olika salarna och utan stress för valet av vilken seminarium man ska gå till. 

 

För mig var seminarium de hade väldigt lärorika, och jag upptäckte saker jag verkligen behövde. Ibland är det svårt att hitta all information som man behöver på nätet utan behöver lite direkt information från någon som är själv erfaren. 

 

Tycker det är väldigt viktigt att man väljer ens egna rätta val, för detta val kommer förmodlingen vara det viktigaste steget för oss till vuxenlivet. Det avgör hela vår framtid och det är viktigt att ta något som har betydelse för en. 

 

 

0 kommentarer
publicerat i Allmänt
Taggar: Muslim, Muslim blogg, Muslim tjej, become a better muslim, blogg Muslim, muslim, muslim blogg, muslinm, saco, saco mässa, saco mässa 2013, saco tävling, saco välja utbildning
Visa fler inlägg