Kvinnoförtryck?

"Är sjalen ett kvinnoförtryck? Svaret på den frågan måste bli det samma som svaret på en en kort klänning är ett kvinnoförtryck.

En kvinna kan sätta på sig ett plagg av olika anledningar. Den korta klänningen kan vara något hon använder för att hon fått lära sig att hon som kvinna ska attrahera män.Hon kan använda den för att hon tror att hennes värde som kvinna påverkas av hur vida män ger henne uppmärksamhet eller inte...
Hon kan bära den för att hon ska bli socialt accepterad bland sina vänner som har sexighet som en norm och modetidningar som ledstjärnor..

Men hon kan också använda en kort klänning för att hon vill det, för att hon trivs i det. 

Är den korta klänningen ett förtryck?

Varje kvinna du ser på stan med en sjal på huvudet har sina egna tankar om sjalen och alla har haft en första dag med Hijâb. En del tog på sig den för att mamma hade sjal,
En del för att hon kände sig allmänt stressad av sin omgivning till det,
En del för att samhället hon levt i haft sjalen som en starkt etablerad norm eller kanske till och med lag. 

Men den här kvinnan kan också bära sin Hijâb för att hon älskar den,
För att hon trivs med den,
För att hon ser det som en del av sin andliga resa och religion. För att hon vill täcka håret och att människor inte ska se hennes former. Hon kanske har fått tjata på sina föräldrar som inte ansett att hon inte ska få ha sjal.

Är sjalen ett förtryck?

Vad händer om vi anser att klänningen är ett förtryck och börjar dra i den första tjejens klänning för att vi vill frigöra henne för sexistiska skönhets ideal? Om vi kallar henne hora för att vi antar att hon gått med på patriakatet? 
Är vi feminister då?
Vad händer om vi lägger lag förslag för att förbjuda den korta klänningen för att vi anser att det är ett mode skapat av män i syfte att ständigt sexuallisera kvinnan?
Frigör vi henne då?

Om vi sliter av den beslöjade kvinnan sjalen, kastar sten på henne, vägrar anställa henne, kallar henne talliban och spottar på henne för att vi anser henne vara offer för kvinnoförakt och förtryck...
Är vi feminister då? 

Om vi lagstiftar om att hon inte ska få ha sin sjal oavsett om hon vill det eller inte och ber henne flytta från landet om hon älskar sin sjal...
Frigör vi henne då?

Plagg förtrycker aldrig människor,Människor förtrycker människor.

Vad du bör spelar ingen roll, 
Varför du bär det du bär är det ända avgörande.

Tvingad
Frivillig

Förtryckt
Friden"
3 kommentarer
publicerat i Samhället
Taggar: Islam, Sverige, blogg, kvinna, kvinnoförtryck, muslim, muslimblogg, muslimtjejs

Hijab för män och kvinnor

Här i västvärlden glöms det enkelt bort mannens bild i islam, man lägger ner så mycket vikt på kvinnan att både åskådarna samt vi muslimska kvinnor tror att mannen inte har någon särskild klädkod. Men det har mannen! Bara för att mannen inte har 'kurvor' som vi kvinnor betyder inte det att de får gå runt med shorts över knäna, urringade tröjor som ska framhäva deras 'vältränade' bröst eller linnen som visar halva deras överkropp.

Mannen har lika som kvinnan en klädkod att följa. Bara för att de inte bär en sjal över huvudet betyder inte det att de kan eller att det är tillåtet för de att gå runt med hängande byxor eller tajta tröjor. Allt räknas, allt skrivs ner och allt kommer att få sitt pris.

Det var min bror som fick mig att tänka över detta när jag en dag berättade att jag kände mig utanför, att jag inte passade in med min klädstil där jag måste täcka allting och ha pösiga kläder. Han berättade till mig hur det är att vara en muslimsk kille ur hans perspektiv. Han sa till mig att han inte heller kunde klä sig hur han ville eller efter alla andra med den senaste modet, något han nämnde bland annat var att han inte kunde ha urringade tröjor eller tröjor med extra stort V-urringning. Att det även skiljde sig i massa andra kläder som han kände skillnaden ifrån. Hans vänner kom ständigt med olika mode stilar men han kunde inte följa de trots att han ibland kände att han också ville vara som alla andra.

Detta betyder inte att vi går runt med fula gamla kläder, för det stämmer inte alls. Våra kläder köper vi från alla vanliga affärer som våra vänner också shoppar ifrån. Men vår kombination och matchning skiljer sig. Ibland känns det inte rätt men det betyder inte att det är i själva fallet fel. Försök att se dig själv som en del av en stor familj. Kolla inte på dessa tjejer på instagram som har skinny jeans med en kort midja tröja, kolla på alla dessa som klär sig elegant men samtidigt täckande. Ta inspiration från rätt ställen och bara för att någon annan gör fel så betyder det inte att det är rätt att men också gör det, allting kommer få sitt pris. För varje droppe svett du svettas under dessa varma sommardagar kommer du få belöning för.


Lite inspiration :)

Visa fler inlägg