Random

Varken hunnit svara på kommentarerna eller skriva inlägg. 

Mycket händer mycket diskuteras men bloggen är inte min högsta prioritering just nu. 

Lite random citat passande till allt som sker.


Hijab (repris + tillägg)

Varför ska vi bära hijab?

För i tiden innan Profeten kom med Islams lära så var det väldigt ”inne” att kvinnor klädde sig i en sjal på huvudet med djupa urringningar. Kvinnan var dock inte fri eller respekterad på något vis. Kvinnan var i den tiden en ren förbrukningsvara, männen hade mer än gärna flera kvinnor i hemmet och kvinnans enda uppgift var att tillfredsställa mannen.

Det ansågs skamligt att föda flickor, de begravdes levande och behandlades värre än boskap. Kvinnorna hade inga rättigheter alls: ingen arvsrätt, rösträtt, rät att vittna, tjäna egna pengar eller äga något. Kvinnor behandlades likväl som djuren – utan värdighet.

Historian bakom varför och hur kvinnor har idag fått sina rättigheter är oftast involverade i kvinnokamp och tragiska händelser. När islam kom så behövde man inte slåss och kämpa för vad som är ens rättigheter som människa, islam gav kvinnors rättigheter.

Män fick inte behandla kvinnor som de ville, kvinnor fick respekt och rättigheter – vilket kändes förmjukande hos männen.

[24:30] "SÄG till de troende männen att de bör sänka blicken och lägga band på sin sinnlighet; det leder till större renhet i deras liv. Gud är underrättad om vad de gör.

Kvinnan ska alltså klä sig i Hijab, ett ord som innebär att man klär sig täckande, är inte högljudd och flirtar inte ute med män. Männen tvingas behandla henne som en jämlike.  Men detta var för att kvinnor ska tas på allvar, de uppmuntrades att delta i samhällslivet och engagera sig i politik m.m.

När hijab kom, gav den kvinnan sin värdighet och skyddade henne och gav henne en plats i samhället. Hijaben gav henne chansen att ta en roll i samhället. Hijaben är beviset att kvinnor är inte enbart en ”hemmafru”. Hijaben finns bland annat så att kvinnan kan agera och tala upp i samhället utan att tryckas ned, tvärtom är det männen som ska blicka ner.

Vad har hijab för betydelse i dagens samhälle?
Är vi kvinnor inte tillräckligt fria utan hijab?

Dagens samhälle består av två roller oavsett dess försök att neutralisera det med begreppet ”hen”, det är han och hon där hanen är ledaren och honan den lydande följaren. Där honan bedöms efter hennes klädstorlek, efter hennes former och linjer, allt det som tillhör det ytliga, inte en sekund ges för att reflektera över hennes personlighet, hennes egenskaper eller hennes intelligens.

Hijaben i dagens samhälle framhäver en tydlig manifestation emot samhällets villkor angående hur en kvinna ska vara och uppträda. Det är en tydlig manifestation emot det omslagen på tidningarna uppvisar för typer av kvinnor som drivs av just män (tex GQ magazine). Det är en tydlig manifestation emot att min kropp är enbart min, inte för någon annan att photoshoppa eller döma utifrån deras sjuka ideal som präglas ifrån Hollywood kändis sjukdomen där de svälter sig med droger och alkoholism för att nå någon sorts fantasi ideal. Med hijaben idag manifesterar vi emot idealt om hur en kvinna ska se ut som målas upp att vara anorektiskt smal, silikoninlägg och förbrukning av kosmetika produkter, för att vad - för att en man ska lägga märke till en. För att vi ska bli accepterade ett arbete utifrån hur vi ser ut.

Med hijaben i dagens samhälle begränsar vi er män, vi tvingar er att se ner i marken när vi går förbi och vi tvingar er att se oss i ögonen med respekt när ni talar med oss.

Vetenskapligt bevisat tar det för en kvinna 15 dagar att börja tycka om en man, för hon tar tid att lära känna hans personlighet innan hon formar känslor för honom. För en man tar det ca 8sek att falla för en kvinna – vad tror ni mannen har då fallit för under dessa 8sek? Hennes intelligens, egenskaper eller personlighet? Ni kan nog lista ut svaret själva.

Hijaben är inte nödvändig för kvinnans jämlikhet till mannen eftersom kvinnan måste anpassa sig? Nej återigen är hijaben en begränsning för männen och inte kvinnorna som bär den. Hijaben är formad för kvinnans individuella värde, inte hennes värde i jämförelse till mannens. Utan hennes individuella värde och individuella jämställdhet i samhället. Men visst muslimska kvinnor med hijab är de förtryckta i dagens samhälle - förtryckta av de som anser de förtryckta.

 
5 kommentarer
publicerat i Allmänt, Religion;
Taggar: A little bit of my hijab story, Koran, Muslim, Muslim blogg, Muslim tjej, koranen svarar, muslim blog, muslim tjej, muslim tjej blogg, muslim tjejs blogg, muslimtjej, muslimtjejs, muslimtjejs blogg, muslimtjejsblogg, varför hijab, varför ska vi bära hijab
Visa fler inlägg