Q&A - orättvisa mellan män och kvinnor?

Fråga:

hej, jag gillar att du står upp för vem du är och din tro, men är det inte ibland orättvist mellan kvinnor och män? jag läste på en sida på internet där det står (enligt denna sidan) i koranen att män får slå kvinnor ifall dom inte lyder. hur tänker du om detta? tycker du att det är rätt eller fel? eller blir det automatiskt rätt för att det står i koranen? :/
 
Svar: 

Hej Dinoh, allt blir inte automatiskt rätt för att någon påstår det vara islam. Bakom varje lag och regel finns det ett mycket djupare eftertanke. Många predikar hursom, många misstolkar och skriver att tex kvinnan i islam är en slav och försöker lyfta det till något bra. Men det går inte att använda sådana negativa begrepp när man ska beskriva kvinnans ärade status i islam. 
 
Kvinnan och mannen är exakt lika mycket värda och detta är baserat på att de båda kommer belönas med samma belöning om de följer islam korrekt. Det som understrycker detta är denna koranvers. 
 
[4:124] Men den som gör gott och har tron – man eller kvinna – skall stiga in i paradiset och de skall inte lida ens så mycken orätt som [kunde fylla] skåran i en dadelkärna
 
Fördomar som används emot att kvinnor i islam är förtryckta är vanligtvis i samband med hedersmord, könsstrypning, tvångsäktenskap och våldtäktsoffer.

Koranen svarar till detta:
[4:19] Troende! Det är inte tillåtet för er att ärva [andras] hustrur mot deras vilja; och ni får inte utsätta [era hustrur] för hård behandling för att [förmå dem att begära skilsmässa och på så sätt kunna] återta något av vad ni har gett dem, såvida de inte bevisligen har gjort sig skyldiga till grovt oanständiga handlingar. Och lev med era hustrur i vänskap och samförstånd; om ni fattar motvilja mot dem är det möjligt att ni vänder er ifrån det som Gud skulle ha gjort [till en källa] till rik välsignelse [för er].
 
Versen du syftar på som du menar är menad att män får slå sina kvinnor är denna:

[4:34] MÄNNEN SKALL ha ansvar för och omsorg om kvinnorna med [den styrka och] de andra företräden som Gud har gett dem, och i egenskap av [kvinnornas] försörjare. Rättfärdiga kvinnor förrättar ödmjukt sin andakt [inför Gud] och döljer [för andra] det som Gud har dolt. Om ni ser tecken på illvilja hos dem, förmana dem då och varna dem och [om detta inte hjälper] håll er borta från deras nattläger och [som sista utväg] tillrättavisa dem handgripligen. Om de sedan visar sig medgörliga, sök då inte sak med dem. Gud är upphöjd, stor [i försvaret av de svagare]. 

Mannen har först och främst obligationer gentemot sin fru och familj, mannen är skyldig att försörja sin fru och barn. För kvinnan är det rekommenderat att hon uppfostrar barnen och tar hand om hushållet - endast rekommenderat inget skyldighet. Kvinnan har rätt att vilja gå arbeta eller inte göra något alls och mannen har till uppgift att se till barn uppfostran och hushållet om det så nu kräver ifrån honom att anställa andra till att sköta det. Men det flesta som gifter sig älskar sin man och ser inget problem att fixa hushållet eller vara mammaledig. Många män brukar även hjälpa till i hemmet och den man som gör det kommer även belönas för det. För den man och kvinna som behandlar varandra som kungligheter kommer själva tjäna på det. 

I denna vers sägs det efter tredje gången - tillrättvisa dem handgripligen - först och främst finns det två "step" innan de kan gå till denna tredje nivå. Sedan vad anses handgripligen? Detta menas inte att han får slå henne, misshandla henne eller ge henne ens ett enda litet rivmärke/blåmärke för det kommer han straffas för. Sedan innan han ens kan komma till de stegen ska han tänka om han själv har varit fullständig rättvis, han skall rätta sig själv först och sedan försöka förmana henne till det rätta och vanligtvis vet man av det man hört och sett att par som tajfsar lugnar ned sig efter en natt. Knappast så att en man vaknar på morgonen och får för sig att börja misshandla sin fru för att hon irriterade honom igår. Vi människor styrs mycket av våra känslor och därav ser du att det står att man ska sova på saken för i stunden gör vi människor saker vi ångrar. 

Vi har även lärda som förklarat denna vers och detta handgripligen är ett grepp som inte ska såra eller göra ens ont - vilket gör det svårt för mannen att kunna styra därav kan han inte tillrättvisa henne handgripligt utan att själv få på sig fel som han kommer ställas inför under domedagen. 
 
 

 
0 kommentarer publicerat i Allmänt, Frågor & Svar;
Taggar: Islam, Muslim tjej, att slå kvinnan i islam, familjen i islam, fråga & svar, koran, koranen svarar, mannen och kvinnan i islam, muslim tjej blogg, muslim tjejs blogg, muslims, muslimsk blogg, muslimsk kvinna, muslimsk svensk blogg, muslimsk tjej, muslimska bloggar, muslimskblogg, muslimtjej, muslimtjejs, muslimtjejs blogg, muslimtjejsblogg, tillrättvisa dem handgripligen