Hijab (repris + tillägg)

Varför ska vi bära hijab?

För i tiden innan Profeten kom med Islams lära så var det väldigt ”inne” att kvinnor klädde sig i en sjal på huvudet med djupa urringningar. Kvinnan var dock inte fri eller respekterad på något vis. Kvinnan var i den tiden en ren förbrukningsvara, männen hade mer än gärna flera kvinnor i hemmet och kvinnans enda uppgift var att tillfredsställa mannen.

Det ansågs skamligt att föda flickor, de begravdes levande och behandlades värre än boskap. Kvinnorna hade inga rättigheter alls: ingen arvsrätt, rösträtt, rät att vittna, tjäna egna pengar eller äga något. Kvinnor behandlades likväl som djuren – utan värdighet.

Historian bakom varför och hur kvinnor har idag fått sina rättigheter är oftast involverade i kvinnokamp och tragiska händelser. När islam kom så behövde man inte slåss och kämpa för vad som är ens rättigheter som människa, islam gav kvinnors rättigheter.

Män fick inte behandla kvinnor som de ville, kvinnor fick respekt och rättigheter – vilket kändes förmjukande hos männen.

[24:30] "SÄG till de troende männen att de bör sänka blicken och lägga band på sin sinnlighet; det leder till större renhet i deras liv. Gud är underrättad om vad de gör.

Kvinnan ska alltså klä sig i Hijab, ett ord som innebär att man klär sig täckande, är inte högljudd och flirtar inte ute med män. Männen tvingas behandla henne som en jämlike.  Men detta var för att kvinnor ska tas på allvar, de uppmuntrades att delta i samhällslivet och engagera sig i politik m.m.

När hijab kom, gav den kvinnan sin värdighet och skyddade henne och gav henne en plats i samhället. Hijaben gav henne chansen att ta en roll i samhället. Hijaben är beviset att kvinnor är inte enbart en ”hemmafru”. Hijaben finns bland annat så att kvinnan kan agera och tala upp i samhället utan att tryckas ned, tvärtom är det männen som ska blicka ner.

Vad har hijab för betydelse i dagens samhälle?
Är vi kvinnor inte tillräckligt fria utan hijab?

Dagens samhälle består av två roller oavsett dess försök att neutralisera det med begreppet ”hen”, det är han och hon där hanen är ledaren och honan den lydande följaren. Där honan bedöms efter hennes klädstorlek, efter hennes former och linjer, allt det som tillhör det ytliga, inte en sekund ges för att reflektera över hennes personlighet, hennes egenskaper eller hennes intelligens.

Hijaben i dagens samhälle framhäver en tydlig manifestation emot samhällets villkor angående hur en kvinna ska vara och uppträda. Det är en tydlig manifestation emot det omslagen på tidningarna uppvisar för typer av kvinnor som drivs av just män (tex GQ magazine). Det är en tydlig manifestation emot att min kropp är enbart min, inte för någon annan att photoshoppa eller döma utifrån deras sjuka ideal som präglas ifrån Hollywood kändis sjukdomen där de svälter sig med droger och alkoholism för att nå någon sorts fantasi ideal. Med hijaben idag manifesterar vi emot idealt om hur en kvinna ska se ut som målas upp att vara anorektiskt smal, silikoninlägg och förbrukning av kosmetika produkter, för att vad - för att en man ska lägga märke till en. För att vi ska bli accepterade ett arbete utifrån hur vi ser ut.

Med hijaben i dagens samhälle begränsar vi er män, vi tvingar er att se ner i marken när vi går förbi och vi tvingar er att se oss i ögonen med respekt när ni talar med oss.

Vetenskapligt bevisat tar det för en kvinna 15 dagar att börja tycka om en man, för hon tar tid att lära känna hans personlighet innan hon formar känslor för honom. För en man tar det ca 8sek att falla för en kvinna – vad tror ni mannen har då fallit för under dessa 8sek? Hennes intelligens, egenskaper eller personlighet? Ni kan nog lista ut svaret själva.

Hijaben är inte nödvändig för kvinnans jämlikhet till mannen eftersom kvinnan måste anpassa sig? Nej återigen är hijaben en begränsning för männen och inte kvinnorna som bär den. Hijaben är formad för kvinnans individuella värde, inte hennes värde i jämförelse till mannens. Utan hennes individuella värde och individuella jämställdhet i samhället. Men visst muslimska kvinnor med hijab är de förtryckta i dagens samhälle - förtryckta av de som anser de förtryckta.

 
5 kommentarer publicerat i Allmänt, Religion;
Taggar: A little bit of my hijab story, Koran, Muslim, Muslim blogg, Muslim tjej, koranen svarar, muslim blog, muslim tjej, muslim tjej blogg, muslim tjejs blogg, muslimtjej, muslimtjejs, muslimtjejs blogg, muslimtjejsblogg, varför hijab, varför ska vi bära hijab
#1 - - Fatima :

Fint skrivet fina.

#2 - - Niklas:

Hej,

Vad tycker du om jämlikhet att könen har samma rättighet och skyldigheter. Tex som kvinna kommer du i underläge vid en skiljsmässa trots att det kanske var du som försörjde familjen. Är du ok med det?

/Niklas

Svar: Inom islam är det jämställt mellan mannen och kvinnan. Vi är skapade olika och inom islam har det tagits hänsyn till skillnaden. Kvinnas värde ges inte genom en jämförelse till mannen och mannens värde ges inte genom en jämförelse till kvinnan. Vi är skapade olika och därför är vårt värde unikt.

Kvinna och mannen har olika skyldigheter. De båda är jämlika att de båda när de följer rätt väg kommer belönas med paradiset. Ingen av de får högre eller lägre belöning. Eftersom vi skapades i två olika kön så har varje en sin egna unika form. Denna form har olika skyldigheter. Tex. Mannen är skyldig att försörja familjen, mannen straffa om han inte står upp för hans skyldigheter.

På vilket sätt menar du kvinnan kommer i underläge vid skilsmässa?
UnKnown

#3 - - Niklas:

Hämtat ifrån en moske i Stockholms hemsida och den beskriver när endast kvinnan vill ta ut skiljsmässa. Förutom att texten är till kvinnan nackdel så bryter texten även emot kvinnors rättigheter i Sverige.

Talagh Mobarat: I denna typ av skilsmässa är det hustrun som kräver att få skilja sig. För att skilsmässan skall verkställas måste kvinnan lämna tillbaks pengar och egendom som mannen införskaffat under äktenskapet (observera, inte allting utan vissa egendom och pengar). Denna typ av skilsmässa är mycket sällsynt. Det kan ta upp till 8 månader innan skilsmässan verkställs.

Svar: När en man tar ut skilsmässa så måste han överlämna en viss summa av pengar till kvinnan, det är hennes rättighet och det är hans skyldighet att göra detta. Eftersom mannen varit den som försörjt och jobbat är det hans obligation att ge kvinnan innan han skiljer sig denna summa så att hon kan stå på ben, eftersom en kvinna kan välja att jobba eller inte, slösa sina pengar hur hon vill osv så måste han ge henne en trygghet när de skiljer sig då mannen ansvarar för familjens trygghet.
När kvinnan själv begär denna skilsmässa förlorar hon den rätten av mannen, eftersom mannen bad inte om att skilja sig och släppa sina skyldigheter utan det var hennes val. Hon kunde ha stannat i äktenskapet och han fortsätt stå för sina skyldigheter. Så det handlar inte om "kvinnan är underlägen" det handlar om vem som begärt skilsmässan och då följs olika regler såsom det är inom allt. Sådana likheter finns även i det demokratiska styrda Sverige. Beroende på hur varje en har skrivit sitt kontrakt.
UnKnown

#4 - - Niklas:

Tack för att du svarar men du missar poängen. Vad texten säger att om kvinnan inte kan betala tillbaka så kommer skiljsmässa inte beviljas - så är det inte i Sverige. Du kan alltid skiljas oavsett ekonomiska förutsättningar tex i ett våldsamt förhållande.

Sedan spontant är det så konstigt att du som är en ung tjej med egna ideer och tankar är ok med att mannen ska försörja dig? Vill du inte ta eget ansvar för ditt liv och dina möjligheter att göra saker som är viktiga för just dig? Blir man försörjd så betyder det att du även är beroende av någon annan och dennes tankar som emot dig kan sätta begränsningar. Betyder försörjd att ni delar 50/50 av ekonomin eller är det du som tar alla pengar :-).

Svar: Kvinnan betalar inte tillbaka, det hon fått från honom är hennes egendom. Det kan skilja sig från det jag säger och det du läser eftersom jag följer Shia islam. Det mannen givit henne är hennes egendom och han har inte rätt att begära tillbaka det. Men om deras uttal skulle jag rekommendera dig mejla de för att få ett utförligare svar från just de. De kanske har en bättre förklaring till det de säger.
Inom islam så uppmuntras kvinnan att söka kunskap, utbilda sig och vara självständig och om du undrar över mig så är det precis det jag gör idag - att nå självständighet. Detta ändrar inte mannens skyldighet gentemot mig, jag kan sedan välja hur jag vill, vi kan gemensamt då diskutera detta. Vi kanske vill dela hyra eller räkningar, det får man. Vad som gör ens egna familj fungerande, det är inte förbjudet.

Men för att förtydliga mannens skyldigheter inom försörjning, mannen har skyldighet att de bor tryggt (ett hem), har mat på bordet, har värme, har kläder och har alla dessa grundläggande saker som varje människa har rätt till att ha. Mannens skyldighet gäller inte endast kvinnan, utan även barnen.
UnKnown

#5 - - Niklas:

Tack för vettiga svar för det märks att du har egna åsikter och tar ansvar för ditt liv. Det är trots allt din generation som har ansvaret att utveckla religonen framåt mot jämlikhet och rättvisa. Hoppas du tar ansvar inom din förening eller moske att göra det. Kanske utbildar du dig till nästa kvinnliga imam. Lycka till!

/Niklas

Svar: Islam är komplett i dessa regler och lagar. Den är den absolut jämlika religion för kvinnor och män, den är inte till för att förändras. Den sändes ned för att förbli såsom den är, den är tidlös och är därför inte i behov av någon ändring för att ledas framåt. Jag kan förstå dig när du menar att jag har egna åsikter, men det är inte riktigt så. Självklart jag funderar mycket över hur det ligger till inom olika frågor, söker svar och ställer egna frågor. Vissa saker som tex familjeekonomi, där har man möjlighet att göra det man är bekväm med och passar en. Sedan uppkommer olika "åsikter" beroende vart ifrån varje en hämtar sina svar.
Tack för att du tar till dig och läser av det jag skriver.
UnKnown