Q&A: uppväxt, familj, religion

Fråga: Kan du göra ett inlägg där du skriver om din uppväxt, tankar och familjs tankar om shia, sunni muslimer?

Svar: Jag är född och uppvuxen i Sverige, min barndom är som vilken "normal" barndom som helst anser jag och som jag har väldigt goda minnen ifrån, familjutflykter, resor, lekstunder, syskonbråk och syskonskoj, födelsedagar, gångertabellen som man fick kämpa med bara för att få gå på bio haha, snökrig och sommarbus med vattenpistolar, fiskning, dagar där man klädde upp sig konstigt med systern och dansade till tjejbands låtar högt i rummet.

Att längta till godis varje lördag efter dagis/skolan och på eftermiddagen "äntligen" få gå fylla i en egen påse. 
 
Minnen från min barndom är många och goda som alltid får mig att le. 
 
Mina föräldrar uppfostrade mig alltid att ha goda egenskaper främst, god moral, respekt och förtåelse. Mycket om religion pratades det inte om, men jag hade längtat till den dagen jag fick fylla nio år för att börja med hijaben. Jag tyckte (och tycker) att hijaben var så vacker, något som jag såå stolt ville bära. Mina föräldrar tyckte jag borde vänta minst till nio år och sedan bestämma om jag vill så får jag ha det. 
 
Skillnaden mellan shia och sunni hade vi aldrig haft förrän jag började fråga, det började i högstadiet. Många diskussioner uppkom och då kom detta om skillnaden mellan shia och sunni. Min första fråga var nog:

Varför är vi shia när sunni är 90%? Bör inte det vara det rätta?
 
Svaren till mina frågor var aldrig, så är det och så ska det följas, de besvarades alltid med förtåelse för bådas sidor, varför den ena sidan följer det ena och varför det andra följer sitt. 

Med tiden väcktes många egna frågor inom mig, jag själv började söka mer svar på egen hand, försökte lära mig hur man vet att en källa är pålitlig och hur man ska anse något autentiskt eller inte. Så mitt val att följa den "inriktning" jag har baseras utifrån den (lilla) kunskap jag har. Finns ständigt mer att lära sig om och ju mer jag läser ju mer inser jag hur mycket jag har att fortsätta lära mig och berika mig inom. 
 
Visa fler inlägg